Θερμικό στρες αγελάδων
  • Home
  • BLOG
  • Θερμικό στρες αγελάδων

Θερμικό στρες αγελάδων

By In BLOG On 16 juillet 2021


Θερμικό Στρες και Αγελάδες

Το θερμικό στρες στις αγελάδες προκαλείται από μέτρια έως υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία. Oi  θερμοκρασίες πάνω από 22ºC οι αγελάδες δεν είναι σε θέση να διαχέουν αποτελεσματικά τη θερμότητα του σώματός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη πρόσληψη τροφής, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, μειωμένη ανοσία και κακή γονιμότητα. Το θερμικό στρες μπορεί να συμβεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής  είναι ομοιοθερμικά ζώα, πρέπει να διατηρήσουν σταθερή θερμοκρασία σώματος- έχουν ζώνες θερμοκρασίας που επιτρέπουν την βέλτιστη παραγωγή.

Ωστόσο, όταν η αγελάδα εκτεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος εκτός αυτής της ζώνης,  απαιτείται επιπλέον περισσότερη προσπάθεια και ενέργεια για να διατηρήσει  την  κανονική θερμοκρασία του σώματος.

 

Μέτρα για την πρόληψη του θερμικού στρες.

Η θερμική πίεση είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη. Για να είστε πιο αποτελεσματική , χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό τακτικών για την καταπολέμηση της θερμικής πίεσης , εστιάζοντας τη στρατηγική μείωση της θερμότητας σε αυτούς τους τομείς: εξαερισμός , σκιά , νερό και διατροφή.

Εξαερισμός – ψεκασμός

Η καλή ανταλλαγή αέρα είναι το πρώτο βήμα εξαερισμού ενός στάβλου . Μόλις υπάρξει επαρκής ανταλλαγή αέρα , μπορεί να προστεθεί ταχύτητα για την ενίσχυση της ψύξης . Oι ανεμιστήρες είναι απαραίτητοι για την μεγιστοποίηση του αερισμού και της ροής του αέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός νερού με ανεμιστήρες είναι πιο αποτελεσματικός από ότι μόνο ανεμιστήρες. Το νερό, χωρίς ανεμιστήρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υγρασία στο στάβλο.

Το σύστημα ψεκασμού αυξάνει την εξάτμιση της ψύξης και μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του εδάφους. Οι ψεκαστήρες πρέπει να βρέχουν καλά το ζώο και όχι μόνο να ψεκάζουν τον αέρα για να κρυώσουν το ζώο. Επιπλέον, οι ψεκαστήρες πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν τα βοοειδή βρίσκονται σε έντονο άγχος. Το θερμικό σοκ από κρύο νερό μπορεί να σκοτώσει τα ζώα που είναι εξαιρετικά αγχωμένα.

Νερό

Το νερό είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό για μια  αγελάδα. Βεβαιωθείτε ότι τα ζώα σας έχουν φρέσκο και καθαρό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Όταν οι αγελάδες υποφέρουν από το θερμικό στρες , η κατανάλωση νερού αυξάνεται από 30 έως 200 τοις εκατό.  Η έρευνα δείχνει ότι το κρύο πόσιμο νερό βοηθά στην ψύξη της αγελάδας και βελτιώνει την πρόσληψη τροφής. Μια αγελάδα υπό θερμική πίεση μπορεί να καταναλώνει πάνω από 120 λίτρα νερού την ημέρα.

  • Βεβαιωθείτε ότι η ροή του νερού στη δεξαμενή και η χωρητικότητα  είναι επαρκής για τα ζώα σας.
  • Διατηρήστε τις ποτίστρες και τις δεξαμενές καθαρές
  • Ελέγχεται την ροή στις δεξαμενές νερού

Σκιά

Ο ευκολότερος και πιο προφανής τρόπος για να βοηθήσετε τα ζώα σας από τη θερμική πίεση είναι να παρέχεται επαρκή σκιά. Το ηλιακό φως προσθέτει ένα τεράστιο θερμικό φορτίο στην αγελάδα, αλλά και η θερμική ενέργεια που αντανακλάται από δάπεδα από μπετόν, τοίχους και άλλες εκτεθειμένες επιφάνειες προσθέτουν θερμικό φορτίο.

Διατροφή

Ένα άλλο βήμα για την μείωση της θερμικής πίεσης είναι η διαχείριση της διατροφής σε περιόδους θερμικού στρες. Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα καταστέλλει την όρεξη της αγελάδας. Μια αξιοσημείωτη διαφορά στις αγελάδες που αντιμετωπίζουν θερμικό στρες είναι η μείωση της πρόσληψης ξηράς ύλης. Η πρόσληψης ξηράς ύλης μειώνεται κατά 10-20% βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα ανάλογα με το μήκος και τη διάρκεια του θερμικού στρες. Η προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρηση της ψύξης μπορεί να οδηγήσει σε 20-30% περισσότερη ενέργεια συντήρησης που απαιτείται για την αντιστάθμιση

Προσφέρετε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας με καλή πέψη και επαρκές μήκος κοπής. Η  ποιότητα και η ποσότητα των ινών και των αμύλων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του θερμικού στρες. Παρέχετε μια μορφή αμύλου που θα ζυμώσει αργά, έτσι ώστε η αγελάδα να έχει σταθερή παροχή γλυκόζης σε ολόκληρο το σώμα. Το καλαμπόκι (αραβόσιτος) είναι η πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή αμύλου αργής ζύμωσης όλων των σπόρων