Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων
  • Home
  • BLOG
  • Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων

Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων

By In BLOG On 16 juillet 2021


 Σωματικά Κύτταρα στο Γάλα: Ρόλος, Παράγοντες και Διαχείριση

Τα σωματικά κύτταρα είναι κυρίως λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα της αγελάδας για την καταπολέμηση φλεγμονών στον μαστικό αδένα. Όταν βακτήρια εισέρχονται στον μαστό, η αγελάδα αντιδρά στέλνοντας μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στον μαστικό αδένα και στο γάλα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια περιβάλλουν και καταστρέφουν τα βακτήρια, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς κατά της μόλυνσης. Ο αριθμός σωματικών κυττάρων (Somatic Cell Count – SCC) είναι ένας βασικός δείκτης ποιότητας του γάλακτος και ποσοτικοποιείται ως αριθμός κυττάρων ανά ml γάλακτος. Ένας υψηλός αριθμός σωματικών κυττάρων αποτελεί ένδειξη μόλυνσης του μαστικού αδένα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος.

 Παράγοντες που Επηρεάζουν τον Αριθμό Σωματικών Κυττάρων (SCC)

  • Αριθμός γαλακτικών περιόδων
    Ο αριθμός σωματικών κυττάρων τείνει να αυξάνεται σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας.

  • Στάδιο της γαλακτικής περιόδου
    Ο αριθμός σωματικών κυττάρων αυξάνεται αμέσως μετά τον τοκετό, στη συνέχεια μειώνεται, και αργότερα αυξάνεται ξανά καθώς προχωρά η γαλακτική περίοδος (Brolund 1985, Mottram).

  • Γαλακτοπαραγωγή
    Τα ζώα με χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος παρουσιάζουν υψηλότερους αριθμούς σωματικών κυττάρων.

  • Ώρα άρμεγματος
    Δείγματα που λαμβάνονται μετά το απογευματινό άρμεγμα έχουν αυξημένο αριθμό σωματικών κυττάρων σε σύγκριση με το πρωινό.

  • Αριθμός ημερήσιων αρμεγμάτων
    Τα ζώα που αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα εμφανίζουν υψηλότερους αριθμούς σωματικών κυττάρων (Hogereen 2001).

  • Μαστίτιδα
    Η μαστίτιδα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον αριθμό σωματικών κυττάρων μιας μεμονωμένης αγελάδας και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση μόλυνσης του μαστού.

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
    Υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν άγχος στα ζώα και μειώνουν την πρόσληψη τροφής. Η υψηλή υγρασία, καθώς και οι διατροφικές ελλείψεις λόγω κακής ποιότητας ζωοτροφών, ενισχύουν την ανάπτυξη μολυσματικών βακτηρίων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Συμπέρασμα

 Η  προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος σωματικών κυττάρων μοιάζει συχνά με την προσπάθεια επίλυσης ενός εγκλήματος. Γιατί ξεκινάμε με ένα ατελές σύνολο πληροφοριών και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων είναι πολλοί .Ο παραγωγός πρέπει να αποφασίσει ποιες πρακτικές διαχείρισης θέλει να εφαρμόσει ώστε να μπορέσει να ελέγξει ή να μείωση  το πρόβλημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχετε μετρήσιμους στόχους και κατάλληλες διαδικασίες διαχείρισης της μονάδα σας .