Το πρωτόγαλα είναι το κλειδί για υγιή μοσχάρια
  • Αρχική
  • BLOG
  • Το πρωτόγαλα είναι το κλειδί για υγιή μοσχάρια

Το πρωτόγαλα είναι το κλειδί για υγιή μοσχάρια

By In BLOG On 6 Δεκεμβρίου 2022


Τι είναι το πρωτόγαλα 

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο υγρό που εκκρίνεται από τους μαστικούς αδένες αμέσως μετά τη γέννηση. Αποτελείται από αντισώματα, αυξητικούς παράγοντες, πρωτόγαλα λίπος (ειδική ενέργεια), αντιμικροβιακά, θρεπτικά συστατικά και 200+ στοιχεία που είναι αναπόσπαστα στοιχεία για την έναρξη της βέλτιστης ζωής οποιουδήποτε θηλαστικού.

Στα μοσχάρια, το πρωτόγαλα είναι η μόνη ουσία που χρειάζεται ένα μοσχάρι για να δημιουργήσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα ,  να αντιμετωπίσει το περιβάλλον του και να ευημερήσει για να επιτύχει το γενετικό του δυναμικό. Το φυσικό ακατέργαστο πρωτόγαλα βοοειδών ποικίλλει συχνά σε συγκέντρωση ανοσολογικών παραγόντων και συχνά μολύνεται με E. Coli, Salmonella, Paratuberculosis (Νόσος του John) και άλλα παθογόνα στοιχεία που μπορούν να μεταδοθούν.

 Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο που παίζει το πρωτόγαλα στην υγεία των μοσχαριών, εάν θέλετε να τους δώσετε ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε ή να αποτρέψετε καταστροφικές ασθένειες και δαπανηρές απώλειες.

Γιατί το πρωτόγαλα είναι σημαντικό συστατικό για την πρόληψη της υποθερμίας ; 

Η χορήγηση υψηλής ποιότητας πρωτογάλακτος που περιέχει φυσικό λίπος πρωτόγαλα στους μόσχους το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση είναι σημαντική, ώστε να μπορούν να αμυνθούν από το κρύο στρες. Όταν κρίνουμε την ποιότητα του πρωτόγαλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τόσο τις συγκεντρώσεις ανοσοσφαιρίνης όσο και φυσικού λίπους. Το φυσικό λίπος του πρωτόγαλα που βρίσκεται στο μητρικό πρωτόγαλα είναι μοναδικό επειδή είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που τροφοδοτεί τον άμεσο μεταβολισμό του καφέ λίπους για τη δημιουργία θερμότητας.

Χωρίς πρωτόγαλα, ένα μοσχάρι θα εξαντλήσει τα αποθέματα λίπους του σώματος του μέσα σε λίγες ώρες και ο κίνδυνος υποθερμίας αυξάνεται. Εκτός από τα μοσχάρια που εκτίθενται σε κρύο περιβάλλον, τα μοσχάρια με δυστοκία είναι επίσης πιο επιρρεπή σε υποθερμία και χρειάζονται πρωτόγαλα καλής ποιότητας το συντομότερο δυνατό.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν πρωτογάλακτος, επιλέξτε αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 18% φυσικό λίπος πρωτογάλακτος. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αίμα ή ορό γάλακτος με πρόσθετα φυτικά λίπη δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη, ούτε τα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή απολιπασμένο πρωτόγαλα.

Πώς να βεβαιωθείτε ότι τα μοσχάρια παίρνουν αρκετό πρωτόγαλα καλής ποιότητας

Δεν μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε ένα φράγμα για να παρέχει σε ένα μόσχο τον όγκο και την ποιότητα του πρωτογάλακτος που χρειάζεται. Λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι οι γάμπες σας λαμβάνουν τα αντισώματα που χρειάζονται για να είναι υγιείς.

  • Παρέχετε επιπλέον, υψηλής ποιότητας πρωτόγαλα τις πρώτες 24 ώρες της ζωής, μέσω τροφοδοτικών σωληνώσεων ή θηλών.
  • Δώστε στα μοσχάρια τουλάχιστον δύο λίτρα πρωτόγαλα κατά τις πρώτες έξι ώρες μετά τη γέννηση.
  • Ελέγξτε την ποιότητα του πρωτογάλακτος χρησιμοποιώντας ένα διαθλασίμετρο πρωτογάλατος για να δείτε αν είναι πάνω από το όριο 22% .
  • Εμβολιάστε το κοπάδι σας ενάντια σε ιούς όπως ο Rotavirus and Coronavirus τρεις έως έξι εβδομάδες πριν από τον τοκετό (αναζητήστε κτηνιατρική καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα).
  • Αποθηκεύστε το πρώτο πρωτόγαλα αρμέγματος ξεχωριστά από το γάλα μεταβατικής επεξεργασίας σε ένα τύμπανο ή κάδο με καθαρά σήμανση – φυλάξτε το στο ψυγείο στους τέσσερις βαθμούς Κελσίου.
  • Προσθέστε έναν χημικό συντηρητικό παράγοντα (εντός των κανονιστικών απαιτήσεων) όπως το σορβικό κάλιο, εάν η κατάψυξη δεν αποτελεί επιλογή.
  • Καθαρίστε όλο τον εξοπλισμό αποθήκευσης και σίτισης για να μειώσετε τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης.