Αρμεκτήριο αγελάδων και σχεδιασμός.
  • Αρχική
  • BLOG
  • Αρμεκτήριο αγελάδων και σχεδιασμός.

Αρμεκτήριο αγελάδων και σχεδιασμός.

By In BLOG On 30 Αυγούστου 2021


Σχεδιάζοντας το αρμεκτήριο τα πράγματα που πρέπει να λάβετε  υπόψη ειναι τα εξής: 

  1. Ποιος τύπος αρμεκτηρίου ταιριάζει στις ανάγκες σας

Το να μάθετε τι είδους αρμεκτήριο ταιριάζει στις ανάγκες σας , συνήθως είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού . Τα σύγχρονα αρμεκτικά συστήματα ελεγχόμενα από τον χειριστή έχουν καλύτερη απόδοση από τα αυτοματοποιημένα συστήματα αρμέγματος. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν ένα αρμεκτικό σύστημα είναι εξοπλισμένο με αυτοματισμούς και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας . Με αποτέλεσμα το παραδοσιακό άρμεγμα να γίνεται αποδοτικότερο. Η επιλογή του συστήματος άρμεξης θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των αγελάδων που αρμέγονται σήμερα και το μέγεθος του κοπαδιού που προβλέπεται για το μέλλον.

  • Ψαροκκόκαλο αρμεκτήριο
  • Παράλληλο αρμεκτήριο
  • Ταχείας εξόδου αρμεκτήριο
  • Περιστροφικό αρμεκτήριο

2.Σκεφτείτε το μέλλον.

Όταν σκέφτεστε να  αγοράσετε ένα αρμεκτήριο  πρέπει να λάβετε υπόψιν τους στόχους σας για το μέλλον. Πως θα είναι το κοπάδι σας σε 10 χρόνια , θα επεκτείνεται το κοπάδι , υπάρχουν περιορισμοί γης στον αριθμό αγελάδων που μπορείτε να διατηρήσετε στο μέλλον.

3. Βέλτιστη ροή αγελάδων

Ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσετε το αρμεκτηριο σας είναι να δώσετε έμφαση στη καλή ροή των αγελάδων. Η βέλτιστη ροή επιτυγχάνεται με σωστή διάταξη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη σταθερή μετακίνηση των αγελάδων προς και από το αρμεκήριο , καθώς και να διασφαλίσουμε την άνεση των αγελάδων κατά την είσοδο και την έξοδο του αρμκεκτηρίου.

Ο σωστός σχεδιασμός επιτυγχάνεται όταν οι αγελάδες σταματούν λιγότερο και έτσι κοπρίζουν λιγότερο .  Αν η ροή των αγελάδων δεν είναι σωστή , δεν έχει νόημα να έχουμε και το πιο ακριβό αρμεκτήριο.  Στις αγελάδες, δεν αρέσουν οι απότομες στροφές , τα ολισθηρά δάπεδα ή τα αντικείμενα που προεξέχουν .  Επίσης το μέγεθος του χώρου αναμονής εξαρτάται από το μέγεθος του κοπαδιού και τον τύπο του αρμεκτηριου.

4. Επιλογή αυτοματισμού

Η ενσωμάτωση του αυτοματισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοτικότητα του αρμεκτηριου. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού που μπορεί ο παραγωγός να επιλέξει .

Το πιο βασικό είναι η αυτόματη απομάκρυνση θηλάστρων   Hermes ACR system. Ένα άλλο εξαιρετικό εργαλείο είναι το Aeolus service monitor είναι μία έξυπνη ηλεκτρονική συσκευή μέτρησης που σας παρέχει πληροφορίες για την καλή λειτουργία του αρμεκτηρίου . Σας βοηθά να διατηρήσετε την μέγιστη απόδοση του αρμεκτικου συστήματος.Στην συνέχεια η ενσωμάτωση του αυτόματου πλυντικού συστήματος μαστών  πλένει απαλά και απολυμαίνει το μαστό της αγελάδας, επιταχύνει τη διαδικασία προετοιμασίας και αυξάνει τον αριθμό των αγελάδων που αρμέγονται την ώρα.  

5. Σχεδιασμός κτηρίου

Το κτήριο του αρμεκτηρίου πρέπει να χτιστεί ως αναπόσπαστο μέρος του στάβλου . H  κυρία λειτουργία του κτιρίου άρμεξης  είναι να παρέχει εγκαταστάσεις για το άρμεγα και την αποθήκευση του γάλακτος.  Η τοποθεσία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ενός αρμεκτήριου. Το αρμεκτήριο πρέπει να βρίσκεται σε σημείο ώστε να υπάρχει καλή ροή αγελάδων και σωστή κατεύθυνση του ανέμου και κλίματος . Οι σωστές εγκαταστάσεις μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού , καθώς τα ζώα  βγαίνουν από το αρμεκτήριο.