Προετοιμασία των Βοοειδών για το Χειμώνα
  • Αρχική
  • BLOG
  • Προετοιμασία των Βοοειδών για το Χειμώνα

Προετοιμασία των Βοοειδών για το Χειμώνα

By In BLOG On 30 Οκτωβρίου 2014


 

Σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα , οι αγελάδες  τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και τη διάρκεια  ξηρής περιόδου χρειάζονται  την απαραίτητη προστασία. Η διαχείριση και η προετοιμασία των ζώων σας για το χειμώνα θα κρατήσει τα ζώα υγιή, θα ελαχιστοποιηθεί το στρες( από το κρύο), θα μειωθεί ο αριθμός των άρρωστων ζώων και θα εξοικονομηθούν χρήματα. Στόχος , κάθε επιχειρηματία κτηνοτρόφου είναι η ανθεκτικότητα και η ευρωστία του κλάδου του .

ΕΓΚΥΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Η κατάσταση του σώματος μιας αγελάδας θα πρέπει να αξιολογηθεί καθώς θα πηγαίνουμε προς το χειμώνα. Είναι σημαντικό , να τρέφεται κατάλληλα για να διατηρηθεί η  φυσική της κατάσταση ώστε να αντέξει στις άσχημες καιρικές συνθήκες  χωρίς καμία απώλεια βάρους.

Η κατάσταση του σώματος μιας αγελάδας βαθμολογείται με κλίμακα από το 1 έως το 9. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να κρατήσουν τις αγελάδες, στο σκορ 5 με 6 για καλύτερη υγεία και γονιμότητα.

ΛΕΠΤΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Οι λεπτές αγελάδες υποφέρουν και στρεσάρονται περισσότερο από το κρύο, καθώς έχουν χαμηλότερα αποθέματα λίπους για να τις κρατήσει ζεστές. Τα μοσχάρια μπορούν να γεννηθούν αδύναμα, οι αγελάδες δε θα παράγουν επαρκή πρωτόγαλα, η επιβίωση των μοσχαριών μειώνεται και φυσικά η ικανότητα της αγελάδας να αναπαραχθεί στο μέλλον.

Θα πρέπει να τηρούνται ανελλιπώς οι εμβολισμοί για να διατηρηθεί η υγεία των αγελάδων σας. Ο χώρος ανάπαυσης , είναι η προτεραιότητα σας με την εγκατάσταση  κρεβατιών κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ & ΤΡΟΦΗ

Στις αγελαδοτροφικές μονάδες τα ζώα πρέπει να ταξινομούνται σε ομάδες  σύμφωνα με την κατάσταση του σώματος, την ηλικία και τον τρόπο τροφής. Ταΐζουμε τις λεπτές αγελάδες και τα νέα ζώα για αύξηση σωματικού βάρους χωρίς να υπερβάλουμε.

Η ποσότητα ζωοτροφής που πρέπει να συμπληρωθεί σε μία αγελάδα  εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες , την κατάσταση του σώματος, την ηλικία των αγελάδων , αν εξακολουθούν να θηλάζουν τα μοσχάρια και αν ετοιμάζεται να γεννήσει σύντομα.

Μετα από ένα τοκετό οι ανάγκες της αγελάδας αυξάνονται από 17% έως 50% ανάλογα με την παραγωγή γάλακτος της. Αν τα ζώα γεννούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ( ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ή αρχές  ΜΑΡΤΙΟΥ) θα πρέπει να εξασφαλισθεί επαρκής τροφή .  Το πόσο τροφή χρειάζεται μια αγελάδα κατά τη διάρκεια της πρώιμης γαλουχίας εξαρτάται από την ικανότητα αρμέγματος και από τις καιρικές συνθήκες αν έχει πολύ κρύο η υγρασία.

Αν κάποιες αγελάδες , το χειμώνα αρχίζουν και χάνουν βάρος υπάρχει χρόνος να αποτρέψετε την απώλεια με τη σίτιση σανό. Αν επιτευχθεί η ομαλή προσαρμογή της αγελάδας στις χειμερινές θερμοκρασίες  θα αναπτυχθεί  το τρίχωμα σωστά και το σωματικό λίπος. Μειώνοντας το κρύο στους χώρους ανάπαυσης ταυτοχρόνως μειώνεται και το στρες των ζώων και η παραγωγή γάλακτος δε θα μειωθεί.

Όταν η θερμοκρασία φθάσει στο μηδέν , οι ενεργειακές απαιτήσεις της αγελάδας αυξάνονται κατά 30%, τα βοοειδή δεν μπορούν να φάνε εύκολα, καθώς ο αέρας  και το ψύχος δυσκολεύουν το ζώο .

Οι ανεμοφράχτες είναι απαραίτητη για να μειωθεί η απώλεια θερμότητας και τα κρεβάτια για να απομονώνονται από το παγωμένο έδαφος , το οποίο θα διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος.

Οι αγελάδες σε ένα κανονικό χειμώνα χρειάζονται 1/3 περισσότερο τροφή  όταν εκτίθενται σε ψυχρούς ανέμους και θερμοκρασίες  κοντά στο μηδέν. Είναι απαραίτητο να καλύψουμε τις διατροφικές τους ανάγκες για να μη χάσουν βάρος και κατά συνέπεια λίπος.

 

Μπαλτατζή Ειρήνη- Αννα

ΑΓΡΟΜΑΣΤΕΡΣ