Γιατί είναι σημαντική η άνεση των αγελάδων
  • Αρχική
  • BLOG
  • Γιατί είναι σημαντική η άνεση των αγελάδων

Γιατί είναι σημαντική η άνεση των αγελάδων

By In BLOG On 8 Μαρτίου 2021


Η άνεση των αγελάδων είναι σημαντική για την παραγωγή γάλακτος ,την ποιότητα του γάλακτος , την αναπαραγωγή και και την υγεία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Οι περισσότεροι παραγωγοί αναγνωρίζουν την αξία και την απόδοση της άνεσης των αγελάδων.  Όπως επίσης αναγνωρίζουν ότι η στέγαση και η διαχείριση μιας αγελάδας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση της. Πέρα από τα οφέλη της βελτιωμένης απόδοσης και της υγεία , όλοι θέλουν τις αγελάδες τους άνετες. Εάν όλοι θέλουμε άνετα ζώα , πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό.

Στην Agromasters διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και συστημάτων  υψηλών προδιαγραφών  για τον σταβλικό χώρο όπως επεξεργασίας κοπριάς , σίτισης , καθαρισμού,  υγιεινής που θα σας εξασφαλίσουν άνεση και ευκολία.

Τι σημαίνει “Άνεση αγελάδας”

Μια άνετη αγελάδα έχει μία καλή ποιότητα ζωής υπό τη φροντίδα μας. Άνεση ορίζεται ως ανακούφιση ή πρόληψη του στρες. Οι αγελάδες πρέπει να αρμεχτούν να φάνε να πιούν  νερό και να αναπαυθούν.  Εάν το 10 -15% των ζώων σε ένα στάβλο στέκονται 2 ώρες  μετά την σίτιση μπορεί να υπάρχει πρόβλημα άνεσης. Η ουσία είναι ότι η άνεση της αγελάδας παράγει γάλα .

Μερικές από τις βασικές πτυχές  ‘Άνεσης της αγελάδας είναι : o εξαερισμός, φωτισμός, χώρος ανάπαυσης και το νερό.

Χώρος ανάπαυσης των αγελάδων και κρεβάτια

Πρέπει να παρέχει άνεση, να προάγει την καθαριότητα και να αποτρέπει τραυματισμούς στην αγελάδα. Σ ένα άνετο περιβάλλον, οι αγελάδες βρίσκονται για 12-15 ώρες την ημέρα και αυξάνονται 16 φορές ανά 24 ώρες. Επίσης κατά τη διάρκεια ανάπαυσης, η ροή του αίματος μέσω του μαστού είναι 25% υψηλότερη. Σκοπός του κρεβατιού είναι να παρέχει στην αγελάδα ένα άνετο, καθαρό  και ξηρό χώρο .Πριν την ανακαίνιση ενός στάβλου καθορίστε εάν τα προβλήματα άνεσης ή καθαριότητας των αγελάδων είναι αποτέλεσμα αναποτελεσματικής συντήρησης ή προβλημάτων σχεδίασης. Συχνά, το πρώτο βήμα είναι να διορθώσετε αυτό που είναι σπασμένο στον υπάρχοντα χώρο.

Εξαερισμός

Ο στόχος του εξαερισμού είναι να παρέχει καθαρό αέρα ομοιόμορφα , έτσι ώστε όλα τα ζώα να λαμβάνουν επαρκεί ποσότητα και ποιότητα  αέρα σε όλο το στάβλο . Η συνεχής κίνηση του αέρα βελτιώνει τη συνολική ποσότητα του αέρα, απομακρύνει τις οσμές, τα επιβλαβή αέρια όπως η αμμωνία και  το μεθάνιο.

Τα ζώα για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν σωστά, απαιτούν ορισμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή (καλοκαιρινούς μήνες) το ζώο δυσκολεύεται να αποβάλει θερμότητα, ιδρώνει, επιταχύνει την αναπνοή του και μειώνει το μεταβολισμό του. Στους χειμερινούς μήνες όταν η θερμοκρασία  αρχίζει και μειώνεται τότε το ζώο αντιμετωπίζει ψυχρό στρες. Για την καταπολέμηση του του ψυχρού στρες η  αγελάδα πρέπει να αυξήσει το μεταβολικό της ρυθμό για να παρέχει περισσότερη θερμότητα στο σώμα.  Δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο   http://bit.ly/3raXFWk

Σωστός φωτισμός

Η αγελάδα είναι ένα ευαίσθητο ζώο που πάντα θα επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης της και το περιβάλλον της. Ο φωτισμός είναι ένα ουσιαστικό συστατικό που έχει σημαντική επίδραση  στην ορμονική ισορροπία και ευημερία της αγελάδας.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το ελάχιστο επίπεδο φωτισμού πρέπει να είναι 150 lux. Ένα σύστημα φωτισμού 16 ωρών φωτός ( τουλάχιστον 150lux) ακολουθούμενο από 8 ώρες σκοτάδι ( 5 lux) παράγει θετικά οφέλη.  Η χρήση φωτισμού για αύξηση διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης. Όπως και στους ανθρώπους, το φως που χτυπά το μάτι της αγελάδας στέλνει ένα σήμα για την καταστολή της απελευθέρωσης της ορμόνης τη μελατονίνη.

 Η μελατονίνη είναι γνωστή ως ορμόνη του ύπνου. Το φως αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και το σκοτάδι την επιταχύνει. Με άλλα λόγια, οι μεγαλύτερες περιόδου φωτός σημαίνουν λιγότερη ορμόνη ύπνου  πιο υγιείς και πιο δραστικές αγελάδες. Το καθεστώς φωτισμού που περιγράφουμε παραπάνω προσημειώνει μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες κατά τις οποίες η αγελάδα είναι φυσικά πιο ενεργή, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερη πρόσληψη τροφής.

Πρόσβαση σε υψηλή ποιότητα τροφή

Καθώς το γενετικό δυναμικό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αυξάνεται, οι απαιτήσεις για ένα ισορροπημένο σύστημα διατροφής είναι μεγάλες. Τα ζώα εξαρτώνται από δύο διαδικασίες : την σίτιση και την πέψη. Η κατανόηση του πεπτικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει τον παραγωγό να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διατροφή, να κατανοήσει καλύτερα την υγεία των ζώων και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Πρόσβαση σε νερό

H παροχή ανεπαρκούς νερού η νερού κακής ποιότητας στα βοοειδή μπορεί να περιορίσει την παραγωγή γάλακτος και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Το νερό είναι από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από τα ζώα. Η αγελάδα γαλακτοπαραγωγής έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό από οποιαδήποτε άλλο ζώο . Αυτό συμβαίνει επειδή το 56 έως 76%  του σωματικού βάρους της είναι νερό και χρειάζεται να αντικαταστήσει την μεγάλη απώλεια νερού μέσω της παραγωγής γάλακτος κάθε μέρα.

Συμπέρασμα

Η άνεση των αγελάδων είναι μια συνεχής προσπάθεια μείωσης ή πρόληψης του στρες στις αγελάδες. Δε γνωρίζει κάνεις τα πάντα για το πως επηρεάζονται οι αγελάδες από τα πράγματα. Επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των ζωών , να μετράμε την απόδοση και να αναλύουμε αυτό το καταπληκτικό θηρίο.