Β Μέρος- Διαχείριση Αναπαραγωγής προβάτων και αιγών
  • Αρχική
  • BLOG
  • Β Μέρος- Διαχείριση Αναπαραγωγής προβάτων και αιγών

Β Μέρος- Διαχείριση Αναπαραγωγής προβάτων και αιγών

By In BLOG On 3 Αυγούστου 2020


1. Τριάντα πέντε(35) –σαράντα (40) ημέρες αφού σμίξαμε τα αρσενικά για τις οχείες κάνουμε διάγνωση εγκυμοσύνης με υπέρηχο και ανάλογη διαχείριση των ζώων ( διατροφή – ομαδοποίηση).

2. Δύο(2)με τρεις(3) μήνες μετά το σμίξιμο των αρσενικών και αφού έχει περάσει τουλάχιστον ένας μήνας εγκυμοσύνης ( όχι αποπαρασίτωση στον πρώτο μήνα εγκυμοσύνης, υπάρχει πιθανότητα, περίπτωση αποβολής ), το πιθανότερο να έχουμε σταματήσει να αρμέγουμε και να είναι τα ζώα σε ξηρά περίοδο , κάνουμε αποπαρασίτωση για εξωπαράσιτα με ιβερμεκτίνη ενέσιμα, πιάνει ψείρες , ψύλλους, τσιμπούρια και ψώρες.

Επίσης και ενδοπαράσιτα πιάνει, αλλά όχι ταινίες και για τα ενδοπαράσιτα αποπαρασίτωση κάνουμε ( ιδιαίτερα αν δεν έχουμε κάνει πριν τις οχείες επιβάλλεται) με σιρόπι από το στόμα  ( όχι χάπι πράσινο ).

Το σκεύασμα που πιάνει και ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα με 0 αναμονή , που μπορούμε  και από το στόμα (πιο εύκολο και λιγότερο στρες- ζόρισμα) και ουσιαστικά είναι 2 σε 1 και με μηδέν 0 αναμονή γάλα και  κρέας.

3.  Δύο(2) με Δυόμιση(2.5) μήνες μετά τις οχείες όλο το κοπάδι εμβόλιο κατά της λοιμώδους αγαλαξίας ( παρμάρα ).

4. Τρεις(3) με τρεισήμισι(3.5)  μήνες μετά το ζευγάρωμα ή 1.5 με 2 μήνες πριν τους αναμενόμενους τοκετούς κάνουμε όλα τα ζώα οξυτετρακυκλίνη ενέσιμα 1ml  ανά 10 κιλά σωματικό βάρος και μετά 48 ώρες ( 2 μέρες) ξανά ( επανάληψη) για πλήρη κάλυψη.

Έτσι προλαμβάνουμε  τις αποβολές από χλαμύδια, σαλμονέλα, τοξόπλασμα και αναπνευστικά προβλήματα ( βήχα , πνευμονίες κτλ ) προλαμβάνουμε και κάποιες υποκλινικές μαστίτιδες που θα εμφανιζόντουσαν κατά την γαλακτοπαραγωγή ή ακόμα και πριν.

Κτηνίατρος 

Καραλίγκας Νικόλαος

Ο επιστημονικός συνεργάτης της εταιρίας agromasters Καραλίγκας Νικόλαος διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της κτηνοτροφίας είναι στη διάθεση σας να σας βοηθήσει με τις γνώσεις του.