Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και παροχή νερού
  • Αρχική
  • BLOG
  • Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και παροχή νερού

Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και παροχή νερού

By In BLOG On 6 Ιανουαρίου 2021


 

Το γάλα είναι 87% νερό, οπότε δε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσληψη νερού από τις αγελάδες έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή γάλακτος . Όταν παρέχετε, την κατάλληλη παροχή νερού οι αγελάδες πίνουν περισσότερο και παράγουν περισσότερο γάλα. Το νερό θεωρείται το πιο θρεπτικό συστατικό για την υγεία και την απόδοση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και η στέρηση του νερού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, την συμπεριφορά και την απόδοση των ζώων. Η χαμηλή πρόσληψή νερού αυξάνει τον αιματοκρίτη και την ουρία του αίματος ( Steiger Burgos et al, 2001) μειώνει τον αναπνευστικό ρυθμό και τις συσπάσεις της κοιλίας.

Καθημερινές απαιτήσεις σε νερό – αγελάδες

Ακούγεται απλό , αλλά η ποσότητα νερού που εμπλέκεται στη διατροφή της αγελάδας είναι σημαντική. Οι καθημερινές ανάγκες σε νερό και η πρόσληψη από τα ζώα, ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση παραγωγής, την ηλικία, την κατάσταση του ζώου, την ποιότητα, τη φύση της τροφής, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποιότητα του νερού.  Ένα κιλό πρόσληψη ξηράς ύλης καταναλώνει έως και πέντε λίτρα νερού. Οι αγελάδες χρειάζονται τουλάχιστον τρία λίτρα νερού για να παράγουν ένα λίτρο γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι οι αγελάδες υψηλής απόδοσης χρειάζονται περισσότερο από 150  λίτρα νερού κάθε μέρα. Ανάλογα με το κλίμα ζεστό ή ξηρό , αυτό το ποσό  που μπορεί να είναι υψηλότερο.

Οι αγελάδες θέλουν να πίνουν γρήγορα-  έως και 20 λίτρα νερό ανά λεπτό. Εάν δε μπορούν , η πρόσληψη νερού τους μπορεί να μειωθεί. Με μείωση κατά 40% στη πρόσληψη νερού μπορεί να έχουμε μείωση την παραγωγή γάλακτος κατά 25%. Τα ζώα όταν τρώνε και λίγο μετά το άρμεγμα θέλουν να πίνουν νερό.

 Προτιμούν μια μεγάλη , ήρεμη επιφάνεια κατανάλωσης από την οποία μπορούν να πίνουν γρήγορα και χωρίς άγχος.

Τοποθέτηση δεξαμενών νερού στο στάβλο

Οι θηλάζουσες αγελάδες πρέπει να βρίσκονται κοντά σε παροχή νερού, ειδικά σε περίπτωση θερμικού στρες ή κρύες καιρικές συνθήκες.

  • Προσέξτε να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση νερού σε περιοχές ανάπαυσης.
  • Προτιμήστε να τοποθετήστε τις δεξαμενές νερού κοντά στην περιοχή της σίτισης και κοντά στην έξοδο επιστροφής από το αρμεκτηριο , καθώς οι αγελάδες τείνουν να πίνουν το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου νερού τους κοντά στον χρόνο αρμέγματος, συχνά αμέσως μετά το άρμεγμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι δεξαμενές δεν είναι εγκαταστημένες πολύ χαμηλά.
  • Το βάθος του νερού πρέπει να είναι 150mm ως 200mm για να διατηρούνται οι δροσερές θερμοκρασίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αγελάδες έχουν επαρκή πρόσβαση στο νερό όλη την ημέρα. Αυτό καθορίζεται από το χώρο και το ρυθμό ροής του νερού μέσα στη δεξαμενή.
  • Τα αποθέματα νερού πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα ζωοτροφών ή άλλοι μολυσματικοί παράγοντες.

Παράδειγμα

Σ ένα κοπάδι 300 αρμεγόμενων  αγελάδων , 12.000 λίτρα νερού πρέπει να διατίθενται αμέσως μετά το άρμεγμα κατά τη διάρκεια καυτών περιόδων. Ο απαιτούμενος ρυθμός ροής για 300 αγελάδες είναι 6000 λίτρα ανά ώρα .

Οι λύσεις μας

Στην agromasters  κατανοούμε τη σημασία της παροχής εύκολα προσβάσιμου νερού στα ζώα . Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων κατάλληλα για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Ατομικές ποτίστρες τοίχου , πλαστικές δεξαμενές νερού  και αυτόματες ποτίστρες γαλβάνιζέ ή ανοξείδωτες.