Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων
  • Αρχική
  • BLOG
  • Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων

Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων

By In BLOG On 16 Ιουλίου 2021


 

Τα σωματικά κύτταρα είναι κυρίως λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα της αγελάδας για την καταπολέμηση μιας φλεγμονής στο μαστικό αδένα . Όταν τα βακτήρια εισέρχονται στον μαστό, η αγελάδα αποκρίνεται στέλνοντας μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στον μαστικό αδένα και στο γάλα.

 

 

 

Τα λευκά αιμοσφαίρια περιβάλλουν και καταστρέφουν τα βακτήρια. Είναι ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς που η αγελάδα πρέπει να καταπολεμήσει τη μόλυνση του μαστού Το SCC είναι από τους κορυφαίους δείκτες ποιότητας γάλακτος και  ποσοκοποείται ως αριθμός των κυττάρων ανά ml γάλακτος.

 

 Ο υψηλός αριθμός σωματικών κυττάρων αποτελεί ένδειξή ότι ο αντίστοιχος μαστικός αδένας είναι μολυσμένος. Επομένως , όταν ο αριθμός των σωματικών κυττάρων αυξάνεται  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα  και την ποσότητα γάλακτος.

Παράγοντες που επηρεάζουν :

 

  1. O αριθμός της γαλακτικής περιόδου. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι αυξημένος σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας.
  2. Το στάδιο της γαλακτικής περιόδου. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων αυξάνεται αμέσως μετά τον τοκετό, στη συνέχεια μειώνεται και μετά αυξάνεται πάλι, καθώς προχωρά η γαλακτική περίοδος ( Brolund 1985, Mottram).
  3. Η γαλακτοπαραγωγή. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι αυξημένος σε ζώα με μικρότερη γαλακτοπαραγωγή.
  4. Η ώρα της ημέρας . Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι αυξημένος σε δείγματα γάλακτος που λαμβάνονται μετά το απογευματινό άρμεγμα.
  5. Ο αριθμός των καθημερινών αρμεγμάτων. Ο αριθμός των σωματικών κυττάρων είναι αυξημένος σε ζώα που αρμέγονται τρείς φορές καθημερινά( Hogereen 2001) .
  6. ΜαστίτιδαΗ μαστίτιδα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το SCC μιας μεμονωμένης αγελάδας και η κατάσταση μόλυνσης του μαστού της.
  7. Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες  επηρεάζουν σημαντικά το SCC γάλακτος σε ένα κοπάδι. Οι υψηλές  θερμοκρασίες προκαλούν άγχος στα ζώα, και επηρεάζουν επίσης την πρόσληψη τροφής. Η υψηλή υγρασία  και ορισμένες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά λόγω της κακής ποιότητας των ζωοτροφών, μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερη ανάπτυξη των μολυσματικών βακτηρίων.

 

Συμπέρασμα

 

Η  προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος σωματικών κυττάρων μοιάζει συχνά με την προσπάθεια επίλυσης ενός εγκλήματος. Γιατί ξεκινάμε με ένα ατελές σύνολο πληροφοριών και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των σωματικών κυττάρων είναι πολλοί .Ο παραγωγός πρέπει να αποφασίσει ποιες πρακτικές διαχείρισης θέλει να εφαρμόσει ώστε να μπορέσει να ελέγξει ή να μείωση  το πρόβλημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχετε μετρήσιμους στόχους και κατάλληλες διαδικασίες διαχείρισης της μονάδα σας .