Μαστίτιδα προβάτων – Agromasters

Μαστίτιδα προβάτων – Agromasters

By In BLOG On 18 Νοεμβρίου 2020


Μαστίτιδα προβάτων

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τον μαστό των προβάτων και άλλων γαλακτοπαραγωγών ζώων. Χαρακτηρίζεται από οίδημα και μόλυνση του ιστού του μαστικού αδένα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και ποιότητα γάλακτος. Η μαστίτιδα μπορεί να είναι μια σημαντική ανησυχία για τους εκτροφείς προβάτων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες και να επηρεάσει τη συνολική υγεία και ευημερία του κοπαδιού.

Αιτίες μαστίτιδας στα πρόβατα:

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η πιο κοινή αιτία μαστίτιδας στα πρόβατα είναι οι βακτηριακές λοιμώξεις. Τα βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aureus, ο Streptococcus spp. και το Escherichia coli, μπορούν να εισέλθουν στον μαστό μέσω του πόρου της θηλής, προκαλώντας μόλυνση και φλεγμονή.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Η κακή υγιεινή και οι ανθυγιεινές συνθήκες στο περιβάλλον του αρνιού ή του αρμέγματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μαστίτιδας. Η έκθεση σε λάσπη, κοπριά, βρώμικα κλινοσκεπάσματα και μολυσμένες πηγές νερού μπορεί να εισάγει βακτήρια στον μαστό.

Φυσική βλάβη: Τραυματισμοί στον μαστό ή τις θηλές, όπως δαγκώματα, γρατσουνιές ή τραχύς χειρισμός κατά το άρμεγμα, μπορούν να αποτελέσουν σημείο εισόδου για βακτήρια, οδηγώντας σε μαστίτιδα.

Μεταδοτική εξάπλωση: Η μαστίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα πρόβατο στο άλλο μέσω της άμεσης επαφής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τοκετού ή όταν οι προβατίνες στεγάζονται στενά μεταξύ τους.

Συμπτώματα μαστίτιδας στα πρόβατα:

Πρησμένος ή ζεστός μαστός: Ο προσβεβλημένος μαστός μπορεί να φαίνεται πρησμένος, ζεστός στην αφή και επώδυνος.

Αλλαγές στο γάλα: Το γάλα από τον προσβεβλημένο μαστό μπορεί να έχει ανώμαλη εμφάνιση, όπως θρόμβους, νιφάδες ή αλλαγές στο χρώμα (π.χ. κιτρινωπό ή αιματηρό).

Μειωμένη παραγωγή γάλακτος: Οι μολυσμένες προβατίνες παράγουν συνήθως λιγότερο γάλα από το συνηθισμένο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παραγωγή γάλακτος μπορεί να σταματήσει εντελώς στον προσβεβλημένο μαστό.

Συστηματικά σημεία: Τα πρόβατα με μαστίτιδα μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ασθένειας, όπως πυρετό, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης και μειωμένη δραστηριότητα.

Ανωμαλίες Θηλής: Οι θηλές μπορεί να είναι κόκκινες, πρησμένες ή να έχουν εκκρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θηλή μπορεί να είναι φραγμένη ή βουλωμένη, εμποδίζοντας τη ροή του γάλακτος.

Πρόληψη και Διαχείριση:

Υγιεινή και Καθαριότητα: Διατηρείτε καθαρά και στεγνά κλινοσκεπάσματα, καθαρίζετε τακτικά την περιοχή αρμέγματος και διασφαλίζετε τη σωστή υγιεινή του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για το άρμεγμα.

Περιποίηση Θηλών: Πριν και μετά το άρμεγμα, καθαρίστε τις θηλές με ένα ήπιο αντισηπτικό διάλυμα και στεγνώστε τις καλά. Αποφύγετε τον τραχύ χειρισμό ή την υπερβολική πίεση κατά το άρμεγμα.

Τακτική παρακολούθηση: Ελέγχετε τακτικά τους μαστούς και τις θηλές για τυχόν σημάδια φλεγμονής ή ανωμαλίες. Απομονώστε αμέσως και θεραπεύστε τυχόν προσβεβλημένα πρόβατα.

Άμεση αντιμετώπιση: Εάν υπάρχει υποψία μαστίτιδας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης.

Σφαγή μολυσμένων προβάτων: Σε περιπτώσεις χρόνιας ή υποτροπιάζουσας μαστίτιδας, η θανάτωση της προσβεβλημένης προβατίνας μπορεί να είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και τη διατήρηση της υγείας του κοπαδιού.

Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με έναν κτηνίατρο για να αναπτύξετε ένα σχέδιο πρόληψης και θεραπείας της μαστίτιδας κατάλληλο για το συγκεκριμένο κοπάδι σας και τις πρακτικές διαχείρισης.