Τι είναι η παστερίωση;

Τι είναι η παστερίωση;

By In BLOG On 1 Νοεμβρίου 2018


Παστερίωση γίνεται από τη στιγμή που αρχίζουμε να ζεσταίνουμε το γάλα. Αν βράσει, σκοτώνονται μαζί με τα μικρόβια και όλοι οι μικροοργανισμοί που είναι χρήσιμοι για να γίνει το τυρί νόστιμο.

Για να μην αλλοιωθούν τα συστατικά που δίνουν τη φυσική γεύση στο τυρί, ζεσταίνουμε σιγά –σιγά το γάλα μεσα σε ανοξείδωτο σκεύος και ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο τη θερμοκρασία και με ένα χρονόμετρο το χρόνο που χρειάζεται να ολοκληρωθεί η παστερίωση.

Όταν κάνουμε ταχεία παστερίωση,η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή και ο χρόνος πιο σύντομος. Όταν κάνουμε βραδεία παστερίωση η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και ο χρόνος πιο πολύς. Ανάλογα με το γάλα και το τυρί που θέλουμε να φτιάξουμε επιλέγουμε τι είδους παστερίωση θα κάνουμε.(τυροκομείο ιδρυματος Βαρώνου μιχαηλ Τοσιτσα)

Για την δημιουργία ενός μικρού τυροκομείου η  η διαδικασία της παστερίωσης είναι απαραίτητη και απαιτείται  μεγάλη προσοχή.

 

Τύπο παστερίωσης

Κλειστού τύπου: η παστερίωση γίνεται μέσα από σύνολο σωληνώσεων με εναλλάκτη θερμότητας.
Ανοικτού τύπου: η παστερίωση γίνεται σε βραστήρες με συνεχή ανάδευση γάλακτος. Χρησιμοποιείται από μικρότερες μονάδες επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή τυριών, γιαούρτης και επιδορπίων.