Πως η παρακολούθηση μηρυκασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υγείας των ζώων
  • Αρχική
  • BLOG
  • Πως η παρακολούθηση μηρυκασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υγείας των ζώων

Πως η παρακολούθηση μηρυκασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υγείας των ζώων

By In BLOG On 18 Νοεμβρίου 2022


Ο μηρυκασμός, ή το μάσημα, συνδέεται άμεσα με τη σωματική υγεία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Στην πραγματικότητα, οι κτηνίατροι, οι διατροφολόγοι  βασίζονται στην ανάλυση μηρυκασμού για να υποδείξουν την υγεία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ο μηρυκασμός έχει μερικούς βασικούς σκοπούς,  οι οποίοι επηρεάζουν την ευημερία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Πρώτον, το μάσημα διασπά την τροφή για να βοηθήσει στη μεταφορά της στην κοιλιά. Αυξάνει επίσης την παραγωγή σάλιου, το οποίο δρα ως ρυθμιστικό έναντι των οξέων που παράγονται κατά τη διαδικασία της πέψης.

Κατά μέσο όρο, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μηρυκάζουν 500 ± 100 λεπτά την ημέρα. Η πτώση του χρόνου μηρυκασμού μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με την υγεία των αγελάδων , όπως χαμηλή πρόσληψη τροφής ή μειωμένη λειτουργία της μεγάλης κοιλίας.

 Το σύστημα διαχείρισης Ecoherd διαθέτει ανάλυση προτύπων συμπεριφοράς για τη διαχείριση της διατροφής ,  μπορείτε να παρακολουθήσετε  στενά τα μοτίβα μηρυκασμού, να διαγνώσετε έγκαιρα τις ασθένειες και   παρέχει πρώιμες ενδείξεις για θέματα που σχετίζονται με τις ζωοτροφές και τη διατροφή.

Το Ecoherd Plus  είναι ένα  λογισμικό ανάλυσης υγείας των ζώων. Προσφέρει βαθιές γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων, τα θέματα υγείας και τα σημεία μείωσης  της παραγωγικότητας.

 

Δείτε πώς η παρακολούθηση του μηρυκασμού βοηθά στη διαχείριση της υγείας των ζώων:

Έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών

Όσο γρήγορα εντοπιστεί μια ασθένεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ταχύτερη ανάρρωση. Μία πτώση στον μηρυκασμό συμβαίνει πριν πέσει η απόδοση του γάλακτος, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους γαλακτοπαραγωγούς να τον εντοπίσουν αμέσως. Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης και παρατήρησης της απόδοσης γάλακτος είναι πιο αργές για να αποκαλύψουν πιθανές ασθένειες.

Αυτό που μπορεί να είναι εμφανή είναι σε περίπτωση όπως η κλινική μαστίτιδα. Μία αγελάδα με κλινική μαστίτιδα θα συνεχίσει να παράγει κανονική απόδοση γάλακτος για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν τα επίπεδα μηρυκασμού της πέφτουν. Η τεχνολογία  διαχείρισης ζώων της ENGS  μπορεί να ανιχνεύσει αυτή την πτώση του μηρυκασμού πολύ πριν ο παραγωγός την αναγνωρίσει στο αρμεκτήριο.

 Αξιολόγηση Διατροφής του κοπαδιού

Ένα άλλο πλεονέκτημα ενός συστήματος παρακολούθησης της υγείας των βοοειδών είναι ότι επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη συνολική διατροφή του κοπαδιού. Η διαδικασία του μηρυκασμού σχετίζεται άμεσα με τους τύπους τροφής που τρώνε οι αγελάδες. Το τμήμα μακρών ινών του σιτηρεσίου διασπάται κατά τη διαδικασία του μηρυκασμού, επιτρέποντας στα βακτήρια της μεγάλης κοιλίας να αφομοιώσουν τις ίνες. Επειδή μεγαλύτερη ποσότητα μακρών ινών σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο μηρυκασμού, η παρακολούθηση του μηρυκασμού μπορεί να υποδεικνύει αλλαγές στη σύνθεση του σιτηρεσίου.