Μαστίτιδα προβάτων
  • Home
  • BLOG
  • Μαστίτιδα προβάτων

Μαστίτιδα προβάτων

BLOG | 18 Νοεμβρίου 2020


Η μαστίτιδα είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα  στα αιγοπρόβατα  επειδή μειώνει τη ποσότητα  και τη ποιότητα του γάλακτος .  Είναι μια φλεγμονή του μαστικού αδένα η οποία μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς , στρες η από παθογόνους μικροοργανισμούς , βακτήρια που εισβάλουν στο μαστικό αδένα. Υπάρχουν πολλά βακτήρια που προκαλούν τη μαστίτιδα , συμπεριλαμβανομένων των streptococcus sp, staphylococcus sp, Pasteurella sp και κολοβακτηρίδια , όπως το Ε. coli. O ακριβής τύπου βακτηρίων που προκαλεί την μαστίτιδα μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με εργαστηριακή ανάλυση.

Είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα στις γαλακτοπαραγωγικές εκτροφές προβάτων και αιγών.

Παρατηρείται συνήθως λίγο μετά τον τοκετό μέχρι την περίοδο μετά τον απογαλακτισμό. Η μαστίτιδά μπορεί να είναι κλινική ή υποκλινική. Η κλινική μαστίτιδα( χρόνια η οξεία ) περιλαμβάνει φυσικές αλλαγές στο μαστό. Ο μαστός πρήζεται  είναι ζεστός και μερικές φορές  προκαλεί πόνο στην αφή. Σε σοβαρές περιπτώσεις επηρεάζεται  η παροχή αίματος και μπορεί να προκύψει μπλε αποχρωματισμός εξ ου και το όνομα ‘’blue bag’’. Οι προβατίνες που πάσχουν από μαστίτιδα γίνονται πυρετώδεις, πηγαίνουν εκτός τροφής και αρνιούνται να επιτρέψουν στα αρνιά τους να θηλάσουν.

Οι προβατίνες με υποκλινική μαστίτιδα εμφανίζονται συνήθως αρκετά υγιείς αλλά υπάρχει μια μείωση στην παροχή γάλακτος και στην ανάπτυξη σβόλων στους μαστούς τους εξ ου και το όνομα ΄΄σκληρός σάκος ‘’ hard bag. Αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή μορφή μαστίτιδας καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται.

Συνέπειες  της μαστίτιδας:

-αύξηση του αριθμού των σωματικών κυττάρων στο γάλα

-μείωση της γαλακτοπαραγωγής

-σφαγή γαλακτοπαραγωγών ζώων με χρόνια μαστίτιδα, εξαιτίας της καταστροφής μέρους του μαστικού αδένα

-αυξημένες απώλειες ζώων, συνήθως υψηλών αποδόσεων, από μαστίτιδες βαριάς μορφής.

-αλλαγές στη ποιότητα και στη σύσταση του γάλακτος

 

Πρόληψη Μαστίτιδας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της μαστίτιδας είναι να διατηρείτε καθαρές τις περιοχές διαβίωσης , αρμέγματος και γέννησής.

  • Τα ζώα που εμφανίζουν σημάδια μαστίτιδας πρέπει να διαχωρίζονται από το υπόλοιπο κοπάδι και να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. O χώρος του αναρρωτηρίου να είναι το λιγότερο 50 μέτρα μακριά
  • Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα υγιές κοπάδι. Οι διατροφικές απαιτήσεις των ζώων διαφέρουν σημαντικά από το στάδιο της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε ενέργεια και πρωτεΐνες αυξάνονται γρήγορα επειδή το 70% του βάρους γέννησης ενός αρνιού αυξάνονται τις τελευταίες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης και ο μαστός αυξάνεται κατά την προετοιμασία για γαλουχία.
  • Συστηματική απολύμανση και καθαρισμό του σταβλικού χώρου και αρμεκτηρίου.
  • Ορθή λειτουργία  και συντήρηση  του αρμεκτηρίου είναι απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών των θηλών(επίπεδο κενού, αριθμός παλμών).
  • Η καθαριότητα του αρμεκτικού συστήματος πρέπει αν ελέγχεται καθημερινώς , καθώς τα υπολείμματα του γάλακτος και η υγρασία που παραμένουν στο εσωτερικό του αρμεκτικου συστήματος όπως σωληνώσεις, θήλαστρα είναι εστίες μικροβίων.
  • Η προετοιμασία του µαστού πριν από το άρµεγµα αφορά µια σειρά χειρισμών, που αποσκοπούν στη µείωση του αριθμού των µμικροβίων στο θηλαίο πόρο και στη θηλή κατά συνέπεια και στο γάλα, κυρίως όμως την αποτροπή εισόδου μικροβίων στο µαστικό αδένα.

Είσοδος

Χάσατε το password σας;