Κατσίκια Saanen ( Ζάανεν)

Κατσίκια Saanen ( Ζάανεν)

By In BLOG On 7 Ιουνίου 2021


Η φυλή Saanen είναι η πιο εξαιρετική γαλακτοκομική φυλή στον κόσμο και προέρχεται από την κοιλάδα Saanen  στην Ελβετία. Είναι ένα ζώο μεγαλόσωμο 60-70 κιλά με τελείως λευκό χρωματισμό, κοντό τρίχωμα , με σωματική διάπλαση τυπικά γαλακτοπαραγωγική  και θαυμάσιο αναπτυγμένο μαστό.

Το αρσενικό ενήλικο Saanen έχει βάρος περίπου 70-90 κιλά και ένα ενήλικο θηλυκό έχει βάρος περίπου 60- 70 κιλά . Οι θηλυκές αιγές παράγουν 4 έως 4,5 λίτρα γάλακτος την ημέρα. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο γάλα είναι περίπου 3-4 %.  Η περίοδος κύησης της αιγάς Saanen κυμαίνεται από 145 εως 155 ημέρες και η περίοδος γαλουχίας 180-200 ημέρες.

Λόγω της υψηλής παραγωγής γάλακτος , συχνά ονομάζεται ‘’Holsteins’’. Είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου και η απόδοσή της ξεπερνά συχνά τα 1.000 κιλά γάλακτος  το χρόνο, ενώ υπάρχουν άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 κιλά. Η γονιμότητα και η πολυδυμία είναι υψηλή (μέση πολυδυμία 200%, κατά κανόνα γεννούν δίδυμα,).

Αυτή η φυλή αιγών είναι ευαίσθητη στο υπερβολικό ηλιακό φως και τη θερμότητα. Τα κατσίκια αποδίδουν καλά σε ψυχρότερες κλιματολογικές συνθήκες. Το κυριότερο πλεονέκτημα της φυλής είναι ότι μπορούν να υιοθετήσουν κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες εύκολα.

Συμπεριφορά σίτισης κατσικιών 

Τα κατσίκια έχουν φυσικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές διατροφής που τις ξεχωρίζουν απο τα αλλα μηρυκαστικά. Οι αίγες  προτιμούν να περιηγούνται και όχι να βόσκουν. Θα επιλέξουν μόνο τις υψηλότερης ποιότητας μερίδες φυτών (δηλ. Τα κορυφαία φυλλώδη τμήματα) αφήνοντας πίσω αυτό που θεωρούν λιγότερο επιθυμητά. Εάν οι ζωοτροφές είναι επίσης χονδροειδείς ή μουχλιασμένες οι  αίγες δεν θα την καταναλώσουν. Επειδή οι κατσίκες τρώνε μόνο το πιο θρεπτικό μέρος του φυτού , τείνουν να εκτίθενται σε μικρότερο φορτίο σκουληκιών σε βοσκότοπους.

Ένας παραγωγός θα πρέπει να αναμένει 10-20% απόρριψη καθημερινής τροφής. Κατά τον σχεδιασμό της σίτισης πρέπει ελαχιστοποιήστε τη σπατάλη τροφής και να σχεδιάσετε τον κατάλληλο  χώρο τροφοδοσίας. Τα κατσίκια δε τρώνε παλιές ζωοτροφές, οπότε ο εξοπλισμός σίτισης  πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.