ΤΟ ΓΑΛΑ

ΤΟ ΓΑΛΑ

Dairy | 25 octobre 2018


Το γάλα παράγεται από τα  θηλαστικά λίγο πριν γεννήσουν και στην περίοδο που θηλάζουν τα μικρά τους. Το γάλα περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την ανάπτυξη του νεογέννητου:

  • πολύ νερο
  • άλατα που είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν τα κόκκαλα
  • Διάφορες πρωτεΐνες και βιταμίνες για να αναπτυχτεί το σώμα του νεογέννητου
  • Λίπος και ζάχαρα που δίνουν ενέργεια και δύναμη . Το πρόβειο γάλα έχει περισσότερο λίπος αλλά λιγότερα ζάχαρα από εκείνο της αγελάδας.

Ο άνθρωπος είναι και αυτός  Θηλαστικό. Το ανθρώπινο γάλα είναι φτωχό σε λίπος και πλούσιο σε ζάχαρα, όπως είναι το γαϊδουρινό!! Η ποιότητα που διακρίνει κάθε γάλα εξαρτάται από τη διατροφή του θηλαστικού που το παράγει και την υγεία. Όταν ένα ζώο δε το φροντίζεις και δεν το ταΐζεις σωστά , θα σου δώσει φτωχό γάλα σε συστατικά.

Ένα ζώο ταλαιπωρημένο ή άρρωστο  θα σου δώσει γάλα βλαβερό. Οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου και το είδος τροφής του έχουν σημασία τι γάλα θα πάρεις.  Άλλο γάλα σου δίνει το ζώο που βόσκει έξω και άλλο το ζώο που βρίσκεται στο σταύλο . Η ” ελεύθερη βοσκή ” το καλοκαίρι  συμβάλει σε ένα γάλα πιο αρωματικό σε σχέση με το ”κλείσιμο ” στο σταύλο όπου οι ξηρές τροφές δίνουν γάλα ” φτωχό” σε γεύση.

Είναι σημαντικό  κάθε γαλακτοπαραγωγός να αναζητά πως θα αυξήσει την απόδοση του ζώου σε γάλα  αλλά είναι απαραίτητο να αναζητά τι είδους τροφές ταΐζει τα ζώα. Συνήθως ο άνθρωπος έχει την τάση να πιστεύει μόνο αυτά που βλέπει και πιάνει.. η γεύση ούτε βλέπεται, ούτε πιάνεται…Ο παραγωγός που τυροκομεί ο ίδιος το γάλα του λέει: Ότι ”δώσεις” στο ζώο..τέτοιο γάλα θα πάρεις…

Στο γάλα , η γεύση δεν εξαρτάται μόνο από τα όσα προσφέρει ο άνθρωπος αλλά από το περιβάλλον που ζει και τρέφεται ένα ζώο.


Login

Lost your password?